2024.02.07
Ăšj labortechnikai mĂłdszer segĂtheti a hamisĂtott mĂ©zek kiszĂ»rĂ©sĂ©t
Világszinten egyedi módszert dolgozott ki a méz er
A kutatĂłk Ăşj mĂłdszere a jelenleg elterjedt vizsgálatoknál gyorsabb, kevesebb elõkĂ©szĂtĂ©s Ă©s vegyszer szĂĽksĂ©ges hozzá - közölte a Semmelweis Egyetem szerdán.
A laboratĂłriumi teszt a mĂ©z saját Ă©s hozzáadott összetevõi között a kisebb eltĂ©rĂ©seket is gyorsan Ă©s hatĂ©konyan mutatja ki, Ăgy alternatĂvája lehet a jelenleg alkalmazott bonyolultabb Ă©s költsĂ©gesebb analitikai mĂłdszereknek - olvashatĂł a közlemĂ©nyben.
A szakemberek cĂ©lja az volt, hogy az Ăşj analitikai mĂłdszerekkel valamennyi, a mĂ©z manipulálására használt eljárást nagyobb pontossággal mutassák ki, Ă©s Ăgy igazolhatĂł legyen a botanikai vagy földrajzi eredet, a hamisĂtás vagy a tĂşlmelegĂtĂ©s tĂ©nye.
A többszáz literes hordĂłkban tárolt mĂ©zet a könnyebb kiadagolás Ă©rdekĂ©ben hevĂtik. Ez akkor okozhat problĂ©mát, ha a hevĂtett mĂ©z maghõmĂ©rsĂ©klete a Magyar Élelmiszerkönyvben elõĂrt 40 Celsius-fok fölĂ© emelkedik. 50-60 Celsius-fokon ugyanis már roncsolĂłdik a mĂ©zek alapösszetĂ©tele, Ăze, szĂne, sĂ©rĂĽlnek a hõérzĂ©keny vitaminok, antioxidáns összetĂ©tele megváltozik, valamint nemkĂvánatos anyagok is keletkeznek, mint pĂ©ldául a hidroximetil-furfurol (HMF).
A kutatĂłk kĂ©t analitikai mĂłdszert, az elektronikus nyelvet (elnevezĂ©se az emberi ĂzlelĂ©s szimulálásábĂłl adĂłdik) Ă©s a közeli infravörös spektroszkĂłpiát (NIRS) alkalmazták a tĂşlmelegĂtĂ©s kiszĂ»rĂ©sĂ©re. Három mĂ©zfajtát melegĂtettek eltĂ©rõ hõmĂ©rsĂ©kletekre Ă©s ideig, majd a kapott adatokat összegeztĂ©k.
A beszámolĂł szerint a kĂ©t mĂłdszer önmagában alkalmazva kĂ©pes volt kĂ©t fajta esetĂ©n a hevĂtett Ă©s referenciamĂ©zet elkĂĽlönĂteni egymástĂłl, de kombinálásuk mĂ©g hatĂ©konyabbnak bizonyult. ĂŤgy 98 százalĂ©k feletti pontossággal azonosĂtotta be a hevĂtett mintákat, a kontrollt (melegĂtetlen minta) pedig 100 százalĂ©kkal.
A mĂ©z az egyik leggyakrabban hamisĂtott Ă©lelmiszer a világon. A visszaĂ©lĂ©s legtöbbször cukorsziruppal törtĂ©nik, amit közvetlenĂĽl a mĂ©zbe kevernek vagy a mĂ©heket etetik vele a gyĂ»jtĂ©si idõszakban. Mint Ărták, a kĂ©t mĂłdszer a cukorsziruppal kevert mĂ©zek pontosabb azonosĂtására is alkalmas.
A direkt cukorszirupos hamisĂtás kimutatására a kutatĂłk eltĂ©rõ fajtájĂş Ă©s koncentráciĂłjĂş cukorszirup-oldatokat kevertek többfĂ©le mĂ©zbe, majd a mintákat mindkĂ©t mĂłdszerrel megvizsgálták.
"Az elektronikus nyelv már 10 százalĂ©kos cukorszirup-koncentráciĂłt is könnyen kimutatott, az infravörös spektroszkĂłpiával pedig 5-10 százalĂ©k hozzáadott cukorszirup esetĂ©n már el tudtuk kĂĽlönĂteni a hamisĂtott mĂ©zet a nem hamistĂłl" - magyarázta Benedek Csilla, a Semmelweis Egyetem EgĂ©szsĂ©gtudományi Kar Dietetikai Ă©s Táplálkozástudományi TanszĂ©kĂ©nek docense, a tanulmány utolsĂł szerzõje.
A közlemĂ©ny szerint a gyakorlatban alkalmazott mĂłdszerekkel szemben a kutatás során vizsgáltak kevesebb elõkĂ©szĂtĂ©st Ă©s vegyszert igĂ©nyelnek, Ă©s gyorsabbak. További elõnyĂĽk, hogy a kapott adatokat a rendszernek megtanĂtva idõvel az kĂ©pes lesz beazonosĂtani az egyes paramĂ©terekhez tartozĂł Ă©rtĂ©keket, Ăgy kĂ©sõbb könnyebben elkĂĽlönĂti az egyes mĂ©ztĂpusokat.
Forrás: MTI