2019.07.16
Egyes ehetõ rovarok olyan gazdagok antioxidánsban, mint a friss narancslé
Elõször mérte meg az ehetõ rovarok antioxidánsszin
"Legalább kĂ©tmilliárd ember - a Föld lakosságának negyede - rendszeresen fogyaszt rovarokat. A többieknek mĂ©g egy kis biztatásra van szĂĽksĂ©ge" - fogalmazott Mauro Serafini, az olaszországi TeramĂłi Egyetem professzora, a Frontiers in Nutrion cĂmĂ» folyĂłiratban megjelent tanulmány vezetõ szerzõje.
A tudĂłs szerint fontos, hogy olyan szempontokra hĂvják fel az emberek figyelmĂ©t, amelyek megkönnyĂtik számukra a választást. A táplálĂ©k Ăze Ă©s látványa nagyon fontos, de pĂ©ldául sokak számára az is ösztönzõ, ha egy Ă©tel egĂ©szsĂ©ges.
"Az ehetõ rovarok kitĂ»nõ fehĂ©rjeforrások, gazdagok többszörösen telĂtetlen zsĂrsavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban Ă©s rostokban. De mindeddig senki sem hasonlĂtotta össze õket olyan klasszikus funkcionális Ă©telekkel, mint az olĂvaolaj vagy a narancslĂ© az antioxidáns-tartalom szempontjábĂłl" - magyarázta a professzor.
Serafini emlékeztetett rá, hogy számos olyan "superfood" van, amelyeknek antioxidáns-kapacitásuk miatt nagy a szabadgyök-megkötõ képessége. A kutatás azt igazolta, hogy az ehetõ rovarok között is vannak olyanok, amelyek ide sorolhatók.
A kutatók egy sor ehetõ rovart és gerinctelent vizsgáltak meg antioxidáns-kapacitásuk szempontjából.
A rovarok ehetetlen rĂ©szeit, a szárnyakat Ă©s a csápokat eltávolĂtották, majd minden egyedbõl kĂ©t minta kivonatát teszteltĂ©k a zsĂrtartalom szempontjábĂłl Ă©s abbĂłl a szempontbĂłl, hogy oldĂłdik-e vĂzben. Aztán minden minta antioxidáns-tartalmát Ă©s kapacitását is mĂ©rtĂ©k.
A szöcskĂ©k, selyemhernyĂłk Ă©s tĂĽcskök vĂzben oldĂłdĂł kivonataiban volt a legmagasabb az antioxidáns-kapacitás: ötször magasabb, mint a friss narancslĂ©ben.
Az Ăłriás-Ă©nekeskabĂłcában, az Ăłriás-vĂzibogárban, a fekete tarantulában Ă©s a fekete skorpiĂłban viszont elhanyagolhatĂł volt az antioxidáns kapacitás.
"Világos a trend: a növényevõk antioxidáns-kapacitása magasabb" - mutatott rá a professzor.
A tanulmányban megjegyeztĂ©k, hogy az összehasonlĂtáshoz a rovarok szárĂtott, zsĂrmentes kivonatát használták, de mĂ©g 88 százalĂ©kos vizes oldatkĂ©nt is elĂ©rik a friss narancslĂ© antioxidáns-kapacitásának 75 százalĂ©kát.
Érdekes módon, a rovarok polifenoltartalma - amely a növényeknél az antioxidáns-kapacitás fõ forrása - alacsonyabb volt a rovarokban, mint a frissen facsart narancslében.
"Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a polifenolok mellett a rovarok antioxidáns-kapacitása más, egyelõre ismeretlen összetevõkön is múlik" - fûzte hozzá Serafini.
Az Ăłriás-Ă©nekeskabĂłcákban Ă©s a selyemhernyĂłkban kĂ©tszer akkora antioxidáns-aktivitást mĂ©rtek, mint az olĂvaolajban, viszont a fekete tarantulában, a pálmafĂ©regben Ă©s a fekete hangyában nagyon kevĂ©s volt ez a kapacitás.
A kutatók az eredmények alapján kiemelték, hogy az olyan ehetõ rovarok, mint a szöcskék és selyemhernyók, gazdag forrásai az antioxidánsoknak.
A tanulmány szerzõi ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a rovarok antioxidáns-kapacitásának emberre gyakorolt hatását vizsgálni kell, mivel ez még tisztázatlan.
Forrás: MTI