A FIA elnöke szerint jó úton haladnak a magyar szövetséggel
2022.07.31
A FIA elnöke szerint jó úton haladnak a magyar szövetséggel
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökének tavaly decemberben megválasztott Mohammed ben Szulajem szerint a szervezet jó úton halad a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséggel (MNASZ) zajló közös munkával, ugyanakkor jelezte, mindkét fél számára sok mé

A dubaji sportvezető a 37. Forma-1-es Magyar Nagydíj helyszínén adott exkluzív interjút az MTI-nek, s kiemelte, nagyon jó kapcsolatot ápolnak az MNASZ-szel, valamint Oláh Gyárfás elnökkel.

"Igazi sportember, támaszkodunk rá, én személy szerint maximálisan bízom benne, mindenben támogatjuk. A FIA nem tud bővülni a tagszervezetei nélkül, ezért szükség van a kommunikációra és a szoros kapcsolatra" - fogalmazott Ben Szulajem, és megjegyezte, úgy látja, Magyarországon nem csak az F1-es Magyar Nagydíjról szól az autósport.

"Az MNASZ elkötelezettsége nagyon magas színvonalú minden szakterületen, és ez tetten érhető akár akkor, amikor a nők autósportban betöltött szerepét nézzük, vagy ha a sportbírók és más szakemberek tevékenységét vizsgáljuk. Kiváló munka zajlik itt, efelől nincs kétség, és ez örömmel tölt el" - jelentette ki a 60 éves FIA-elnök. Hozzátette, Magyarországot is segíteni akarják a gokart és az autókrossz/ralikrossz szakágakat illetően abban, hogy "megfizethető szintet" tudjanak biztosítani a kezdőknek. Mint mondta, új és fiatal versenyzőkre mindenhol szükség van ezekben a kategóriákban.

Mohammed ben Szulajem elárulta, járt már korábban itt, de Magyarországról mégis egy 1975-ös emlék jut minden alkalommal az eszébe.

"Édesapám a dubaji kormány egyik minisztere volt, és akkoriban azonos időpontban tartottak nálunk egy magyar és egy iráni kiállítást. Gyerek voltam még, de emlékszem, hogy őt kérték fel a magyar kiállítás megnyitójára, s abból az alkalomból vásárolt onnan bútorokat, amelyek közül néhány mind a mai napig a mi tulajdonunkban van" - mesélte.

A FIA-elnök a megválasztása óta eltelt hét hónapról azt mondta, "kihívásokkal teli időszak volt", a tagszervezeteikkel nagyon sokszor és sokat egyeztettek.

"Több mint kétezer munkaórát szántunk rá, de világossá vált, a tagjaink csupán annyit szeretnének, hogy valaki meghallgassa őket. Úgy éreztem, hogy a FIA-n belüli rendszert még tovább lehet javítani, mert jó embereink vannak, de ehhez egyértelműen meg kell határoznunk egy irányt" - nyilatkozta. Kiemelte, "ha nem készítesz tervet, akkor a bukást készíted elő", ezért a "most világszerte jelenlévő kihívásokhoz" igazodó tervet alkottak.

Hangsúlyozta, egyik fő céljának a FIA átláthatóságát jelölte meg, de ahhoz, hogy ezt elérje, először tisztában kellett lennie a problémákkal. Az elnök szerint "a gondokat csak akkor lehet megoldani, amikor pontosan megismerjük őket", ezért szükség volt konzultációkra és ellenőrzésekre.

"Sok változás történt a FIA-nál az elmúlt hét hónapban, de büszke vagyok a csapatomra és arra is, ahogyan most működik a szövetség" - jelentette ki Ben Szulajem, és elárulta, hamarosan vezérigazgatója is lesz a szervezetnek.

"Szükség van egy vezérigazgatóra, mert a régi menedzsment-stílus ma már nem működik. A maga idejében jó volt, most viszont más kihívásokkal kell szembe néznünk, ezekhez megfelelő irányítás kell. Hiszek abban, hogy a vezérigazgató kinevezésével egyenletes lesz a működésünk" - mondta az elnök, hangsúlyozva, hogy a FIA "dinamikus szövetség, benne dinamikus emberekkel".

Mohammed ben Szulajem kiemelte, az autósportban mindig az jelenti a legnagyobb problémát, hogy meglehetősen drága sportág, ezért a nemzetközi szövetség különböző módokon igyekszik segíteni a világ minden régiójában. Gokartban és autókrossz/ralikrossz kategóriában a megfizethető, belépő szint alapjait adják, valamint oktatással próbálják növelni az autósportban dolgozók számát, mert mint azt az elnök mondta, "nem mindenki lehet Forma-1-es versenyző, vagy bajnok, de bárkiből lehet versenyigazgató, sportbíró, versenybíró". Ennek érdekében ösztöndíj-programot indítanak, melynek válogatói már zajlanak.Forrás: MTI / Fotó: Kovács Tamás