Kárpótlást kapnak a cseh egészségügyi intézmények az államtól
2020.06.16
Kárpótlást kapnak a cseh egészségügyi intézmények az államtól
Mintegy 30,5 milliárd korona (411,72 milliárd forint) állami kárpótlást kapnak a csehországi egészségügyi intézmények a koronavírus-járvány miatt elmaradt bevételeik pótlására.

A cseh parlamenti felsőház, a szenátus javaslatát kedden az alsóház is jóváhagyta. A törvény életbelépéséhez már csak az államfő aláírása hiányzik, ami ebben az esetben lényegében formalitás.

A részleteket az egészségügyi minisztérium fogja megállapítani rendkívüli kompenzációs rendeletében. Adam Vojtech miniszter a parlamentben kijelentette, hogy támogatja a teljes kárpótlást.

Az egészségügyi intézmények közvetlen támogatások formájában 27 milliárd koronát kapnak, míg a fennmaradó részt a második fél évben az egészségbiztosítók által megemelt támogatások formájában folyósítják.

Azok a kórházak, amelyekben a covid-19 betegségben szenvedőket kezelték, további 5 milliárd koronát kapnak. A miniszter szerint ezt a pénzt alapvetően a járvány idején foglalkoztatott orvosok és ápolók jutalmazására kell fordítani.

Az egészségügyi tárca kimutatása szerint március-májusban a kórházakban a kezelések, műtétek száma 30-50 százalékkal visszaesett, ami az érintett intézményeknek komoly bevételkiesést jelent. A gyógyfürdők esetében a bevételkiesés százszázalékos volt.Forrás: MTI / Kokes János

Kiadó: FMS Online media
Szerkesztőség: maihirlap@maihirlap.hu
Értékesítés: sales@fmsonline.hu
Médiaajánlat