A Jobbik vizsgálatot és a felelősök megbüntetését követeli
2019.06.08
A Jobbik vizsgálatot és a felelősök megbüntetését követeli
A Jobbik az úzvölgyi katonatemetőnél történt példátlan incidens azonnali kivizsgálását, a felelősök megbüntetését és a temető eredeti állapotának visszaállítását követeli.

Bencsik János országgyűlési képviselő, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetének elnöke pénteken a budapesti román nagykövetség előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a Jobbik felháborítónak tartja, hogy a román csendőrség "asszisztálása mellett", "felhergelt, szélsőséges románok" előbb verbálisan bántalmazták, köpködték, majd fizikailag is rátámadtak az úzvölgyi magyar katonatemetőt élőlánccal védelmező magyarokra.

Annak ellenére történt mindez, hogy Magyarország külügyminiszteri szinten kapott ígéretet arra, hogy a román kormány igyekszik mindent megtenni az atrocitások elkerülése érdekében - tette hozzá az ellenzéki politikus, aki szerint az akció "bűzlik a hatóságilag szervezett provokációtól".

Bencsik János emlékeztetett: április végén tartott sajtótájékoztatóján már figyelmeztetett arra, hogy éles konfliktus van kirobbanóban az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatban, és az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának összehívását is kezdeményezte az ügyben, de ezt a kormánypártiak nem támogatták.

Jelezte: a Jobbik helyesnek tartja, hogy a magyar kormány az ügy miatt tiltakozó jegyzéket küldött Romániának és bekérette a román nagykövetet. A diplomáciában példátlan botránynak tartja, hogy a nagykövet ennek a kérésnek nem tett eleget.

Közölte: a kormánytól a Jobbik azt kéri, hogy a lehető leghatározottabban, minden diplomáciai eszköztárat felhasználva, és akár nemzetközi szervezetek bevonásával lépjen fel az ügyben.

Hozzátette: a román kormánytól pedig a történtek azonnal kivizsgálását, a felbujtók és az elkövetők mielőbbi megbüntetését és a temető eredeti állapotának visszaállítását követelik. Kerüljenek vissza a kiszakított fakeresztek és tegyenek meg mindent, hogy hasonló incidensek ne fordulhassanak elő a jövőben! - szólított fel.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe. A magyar kormány tiltakozó jegyzéket adott át a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben történtek miatt.Forrás: MTI

Kiadó: FMS Online media
Szerkesztőség: maihirlap@maihirlap.hu
Értékesítés: sales@fmsonline.hu
Médiaajánlat