A Párbeszéd felújíttatná a fővárosi ivóvízhálózatot
2019.05.08
A Párbeszéd felújíttatná a fővárosi ivóvízhálózatot
A Párbeszéd kezdeményezi, hogy uniós és magyar kormányzati támogatással cseréljék ki a fővárosi társas- és családi házak vízhálózataiban található ólomcsöveket.

Karácsony Gergely, az ellenzéki párt főpolgármester-jelöltje egy keddi, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy sok helyen ólommal szennyezett a csapvíz, ugyanis az elmúlt években és évtizedekben az ólomcsöveknek csak egy részét cserélték ki. A cserére egy alapot kell létrehozni, amire a lakók pályázhatnak - mondta.

Karácsony Gergely hozzátette: a "rezsicsökkentésnek nevezett politikai blöff" oda vezetett, hogy a fővárosban sok helyen katasztrofális állapotba került az ivóvíz-gerinchálózat, ezért kezdeményezi annak felújítását is.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője azt hangsúlyozta, hogy az egészséges ivóvízhez való jog alapvető állampolgári jog. Ugyanakkor Európában sokan nem jutnak hozzá az egészséges ivóvízhez; részben azért, mert leszakadó társadalmi csoportok tagjai, részben pedig azért, mert a csapból folyó víz szennyezett lehet - tette hozzá.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországon vett csapvíz a minták egyötödében szennyezettséget mutattak ki.

Jávor Benedeket megkérdezték arról, hogy Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője megígérte a határkerítés lebontását. A Párbeszéd politikusa azt felelte: Ujhelyi István nem a déli határzárról beszélt. Azzal a szélsőjobboldali politikával szemben ugyanis, ami az osztrák-magyar határon is kerítést akar felhúzatni, az MSZP-Párbeszéd egy olyan Európában gondolkozik, ami nem a nemzetállamok "egymással csatázó kaotikus viszonyait teremti újra" - jelentette ki. Hangsúlyozta, olyan Európát képzelnek el, ami fenntartja az integrációt és elutasítja a kontinenst megosztó és szétszabdaló kerítéseket.

Kérdezték az Európai Parlament zöld frakciójának petíciójáról is, amiben egyik célként a sajtóbirodalmak lebontását jelölték meg. A zöldek képviselőcsoportjában ülő politikus azt felelte, hogy olyan sajtóbirodalmakról beszélnek, amelyek egy-egy piacon döntő és nyomasztó fölénybe kerültek. Hozzátette, Németországban is nagy médiabirodalmak vannak jelen, de ezek egyike sem rendelkezik olyan többséggel, amelyik fenyegetné a sajtó sokszínűségét. Az ilyen médiabirodalmak inkább jellemzőek Magyarországra, ahol a hírmédiában a kormány közeli sajtó nyolcvan százalékos többséget élvez - mondta.

Karácsony Gergely egy másik kérdésre azt felelte, hogy az ellenzéki polgármesterjelöltek listáját még lehet korrigálni, ha arról az összefogásban részt vevő pártok megállapodnak.Forrás: MTI / Fotó: Szigetváry Zsolt

Kiadó: FMS Online media
Szerkesztőség: maihirlap@maihirlap.hu
Értékesítés: sales@fmsonline.hu
Médiaajánlat